Home | Despre noi | Confirmari stiintifice | Comunitate | Contact

Alimentatia naturala are efect benefic asupra danturii

“Alimentatia mamei in timpul alaptarii si alimentatia ulterioara a omului influenteaza direct sanatatea danturii.”

Dintii constituie o parte vitala a organismului uman, carora le acordam atentie sporita pentru ca, prin intermediul lor, ne asiguram nutritia. Problemele dentare apar inca din copilarie si se intensifica odata cu varsta. La varsta de 50 de ani foarte multe persoane ajung sa nu mai aiba o mare parte din dantura.

Majoritatea oamenilor considera ca degradarea danturii este un proces care tine de numarul de spalari pe dinti zilnice, de pasta de dinti folosita si, in plus, exista credinta conform careia dintii oricum se deterioreaza in timp.  Cu toate acestea, studiile efectuate asupra deteriorarii danturii au demonstrat ca alimentatia este un factor de importanta majora in sanatatea dentitiei.

Sanatatea corpului se reflecta in sanatatea gurii si in claritatea vederii.

O dentitie sanatoasa indica un corp sanatos, prin urmare, o nutritie sanatoasa. Cele mai comune probleme de dentitie sunt cariile dentare si deformarile dintilor.

Aceste probleme nu apar la persoanele sanatoase insa, nu doar dieta persoanei in cauza contribuie la o dentitie sanatoasa, ci si dieta mamei, deoarece formarea dintilor incepe inca inainte de nastere, din pantecul mamei iar dieta mamei pe perioada sarcinii va influenta dentitia copilului pentru restul vietii.

Cariile apar in dinti atunci cand apare un dezechilibru al mineralelor din organism, respectiv a corelatiei dintre calciu si fosfor.

Cand dieta contine fosfor in exces, sau produse acide, poate aparea o deficienta de calciu. Aceasta deficienta apare in mod uzual nu datorita unei cantitati inadecvate de calciu in dieta ci datorita anumitor non-alimente, ca de exemplu zaharul rafinat, faina alba, alti carbohidrati procesati (paste, biscuiti, produse de patiserie, de cofetarie, etc.), care secatuiesc organismul de vitamine si rezervele de minerale, incluzand calciul, care participa la metabolismul carbohidratilor.

Cariile nu sunt create de actiunea exterioara a bacterilor pe suprafata dintilor asa cum in mod obisnuit se afirma, ci de dezechilibrele create in organism printr-o alimentatie incorecta, respectiv prin ingerarea alimentelor de tipul celor mentionate anterior.

Sanatatea dintilor nu poate fi mentinuta cu substante exterioare corpului, ca pasta de dinti cu fluor, cu efect de inalbire, sau alte proprietati.

Weston Price, in cartea sa “Nutritia si degenerarea fizica” (Nutrition and Phisical Degeneration) constata ca cei ce au o dieta naturala, pe langa faptul ca au o dentitie sanatoasa, au o structura a oaselor foarte buna. In plus, se arata ca generatia in varsta, care nu a mancat produse rafinate si de tip fast food, intr-un cuvant alimentatia omului civilizat, are o dentitie superioara generatiei de adolescenti care se hranesc in acest mod.

Chiar si in Jurnalul Asociatiei Medicale din SUA (Journal of the American Medical Association) se recunoaste faptul ca problemele dentare nu sunt cauzate de anumite particule exterioare care se depun pe dinti ci deriva din cauze alimentare.

Accentul in formarea si mentinerea unei dentitii sanatoase il au dieta mamei in timpul sarcinii, respectiv alimentatia copilului dupa nastere.

Prin urmare, chiar daca va alimentati natural, ati putea avea probleme cu dintii atat din cauze indirecte (alimentatia mamei), cat si din cauze directe (alimentatia inainte de a trece la o alimentatie sanatoasa).

Pe de alta parte, dintii trebuie folositi in procesul de masticatie, pentru a aduce alimentele intr-un stadiu ridicat de maruntire, inainte de a fi inghitite. Orice parte a corpului, de altfel orice organism viu, daca nu este folosita, se deterioreaza in timp.

Legumele, fructele, semintele de toate felurile, folosite crude in alimentatie, vor satisface aceasta cerinta pentru sanatatea dentitiei, spre deosebire de toate mancarurile fierte sau prajite. Alimentele crude necesita o mestecare mult mai pronuntata fata de cele denaturate.

Alimentele crude nu produc carii sau mirosuri in gura asa cum produc alimentele procesate termic sau rafinate. Alimentandu-va natural, dintii Dvs. vor ramane curati si sanatosi fara a fi nevoie sa folositi pasta de dinti sau un periaj excesiv.

Studii recente au aratat ca folosirea pastei de dinti cu fluor nu previne cariile dentare ci amana aparitia acestora pentru cativa ani. Dar, pentru a schimba o informatie transmisa prin reclame prin mass-media este nevoie poate de tot atatia ani cati au fost necesari pentru inducerea in mintea consumatorului ca fluorul ajuta la prevenirea cariilor.

Fluorul nu intareste smaltul dintilor ci dimpotriva.

Odata introdus in cavitatea bucala este toxic pentru anumite bacterii din interiorul gurii, ori cum bacteriile cauzeaza carii si fluorul omoara bacteriile, se poate considera ca fluorul previne aparitia cariilor dentare insa acest rationament este incorect iar aici subliniem faptul ca orice substanta care omoara bacteriile este un agent impotriva vietii, deci toxic, exact ca un antibiotic.

Bacteriile nu cauzeaza carii asa cum nu cauzeaza orice alta boala.

Fluorul este introdus inclusiv in apa de baut in numele igienei dentare insa, in realitate, fluorul cauzeaza poluarea rezervelor de apa, prin fenomenul denumit fluorare.

Carbohidratii rafinati, ca zaharul alb, dulciurile, painea alba, pastele, prajiturile si alimentele preparate termic sunt cele mai daunatoare alimente pentru dinti.

   Home | Harta site | Links | Termeni si conditii | Contact | Rss Feed
© 2009 AlimentatieNaturala.ro