Home | Despre noi | Confirmari stiintifice | Comunitate | Contact

Alimentatia naturala si longevitatea

“Dezideratul este prelungirea vietii sanatoase si active, nu prelungirea longevitatii prin ani de suferinta”

Longevitatea este un concept multidimensional care se refera la mentinerea sanatatii prin evitarea bolilor si dizabilitatilor, mentinerea functiilor fizice si cognitive la un nivel ridicat, respectiv a independentei, precum si angajare in activitati creative.

Intre factorii ce contribuie la cresterea longevitatii, mentionam:

 • echilibrul fizic reflectat printr-o nutritie sanatoasa, bazata pe alimentatie naturala
 • stilul de viata, reflectat prin sport si miscare, igiena individuala, odihna si relaxare
 • echilibrul psihic si mental manifestat prin bun simt, capacitate creativa, incredere in sine, curaj si dorinta de cunoastere
 • factori genetici
 • progresele in domeniul chirurgiei si medicinii
 • factori de mediu

Longevitatea este strans legata de alimentatie si stil de viata. Fiecare om, inca de la nastere, este sub influenta a 2 forte: forta sau gandirea pozitiva sau constructiva si forta sau gandirea negativa sau distructiva.

Echilibrul sau armonia dintre forta constructiva si cea distructiva defineste omul in gandirea, comportamentul si materializarea actiunilor sale.

Alimentatia naturala sau hrana vie contribuie in mod esential la refacerea sanatatii prin refacerea tesuturilor, a elasticitatii dermei, reglementarea activitatii hormonale, disparitia tesuturilor adipoase, respectiv a obezitatii, curatarea sangelui, eliminarea toxinelor.

Toate aceste efecte conduc la infrumusetare si intinerire, la o micsorare a varstei biologice cu cel putin 15-20 de ani. Rezultatul este cresterea longevitatii, prin cresterea anilor de sanatate, in detrimentul anilor de boala si a suferintei.

Dezideratul nu este sa prelungim viata, sa crestem durata medie de viata ci, sa diminuam anii de suferinta, in viata pe care o traim. A ne petrece viata din spital in spital, din tratament in tratament sau imobilizati la pat, contrazice insusi principiul vietii.

In acest sens, primeaza anii pe care ii traim intr-o stare fizica, psihica si emotionala echilibrata, nu cat traim.

Hrana vie, prin dubla calitate – preventie si vindecare – este la fel de necesara, atat pentru oamenii sanatosi, cat si pentru cei bolnavi. Obisnuinta in hranirea cu alimente denaturate, ne-a “denaturat” insasi papilele gustative prin intermediul carora nu mai putem simti savoarea si gustul fructelor si legumelor proaspete. Ne complacem de cele mai multe ori in aceasta stare, lipsindu-ne curajul si vointa de a ne hrani sanatos.

Alimentele naturale sunt un adevarat medicament, de aceasta data fara efecte secundare, care ne intaresc sistemul imunitar si ne confera mediul sanatos in care nu se pot dezvolta microorganismele.

Un organism curat, curatat de reziduuri si toxine prin intermediul alimentatiei naturale, nu permite dezvoltarea agentilor patogeni, practic, nu se imbolnaveste, adica, nu se uzeaza.

Cauze care duc la scurtarea vietii

Viata oamenilor este scurtata cand se produc devieri de la mostenirea biologica.

Exact asa cum un motor de la o masina se poate strica daca nu este intretinut bine sau este folosit in mod abuziv, tot asa corpul nostru se deterioreaza daca in plan fizic nu ne mentinem sanatatea printr-o alimentatie naturala si echilibrata, sau daca in plan mental nu ne manifestam printr-o atitudine si o gandire pozitiva.

Practicile improprii vietii lasa omul secatuit, fara energie si facultati mentale. Abuzurile putem spune ca incep inca inainte de conceptie, corpul mamei fiind, de cele mai multe ori, pline de toxine, la care se adauga faptul ca un procent semnificativ dintre mame nu isi alapteaza copiii. Dupa nastere, copiilor li se administreaza tot felul de formule de lapte praf si, ulterior, de formule alimentare denaturate.

De asemenea, parintii recurg la o medicatie excesiva si gratuita in afectiuni simple, administrand nou-nascutilor si pre-scolarilor antibiotice, care afecteaza imunitatea acestora.

A trai sanatos este un elixir al vietii si orice act care este impotriva vietii cauzeaza probleme de sanatate si scurteaza viata. Practic, orice afecteaza sanatatea, la nivel holistic, scurteaza viata omului.

Masura in care suntem constienti si acordam atentie satisfacerii nevoilor vitale, este masura sanatatii si longevitatii noastre.

Intre factorii ce dauneaza longevitatii, alaturi de o nutritie nesanatoasa, regasim cauzele genetice, medicamentele, stresul, etc.

Dr. Aubrey de Grey Presedintele Fundatiei Methuselah, a identificat

7 cauze majore ale imbatranirii

 1. pierderea de celule – care cauzeaza deteriorarea organelor respective
 2. acumularea de celule – cauza fiind nivelul ridicat de toxicitate
 3. mutatiile la nivel celular – cancerul fiind una din consecinte
 4. mutatiile la nivel de mitocondrii, la nivel de ADN

 5. uzura la nivel intercelular – acumularea de toxine, de molecule nedigerabile, cauza a numeroaselor boli: Alzeihmer, ateroscleroza

 6. uzura la nivel extracelular – acumularea de toxine extracelular

 7. proteinele extracelulare – pierderea elasticitatii tesuturilor.

Dupa cum se observa, toate aceste cauze sunt strans legate de alimentatie.

Alimentatia este marea deviere de la legile naturii – majoritatea oamenilor mananca multe grasimi, multe substante chimice de sinteza, produse modificate genetic, produse fast-food foarte sarate, zahar rafinat, alimente care, an dupa an, contribuie la deteriorarea organismului, la uzura acestuia si la aparitia asa numitor boli ale batranetii care afecteaza foarte multe persoane, compromitand serios calitatea vietii acestora.

De exemplu, peste 50% dintre americanii in etate de peste 65 de ani au osteoartrite la cel putin un picior si peste 50% din cei de peste 50 de ani au osteoporoza. De asemenea, bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul, sunt frecvente la persoanele de peste 50 de ani. Peste 4 mil. americani au boala Alzeimer, cea mai comuna cauza a dementei la persoanele varstnice.

Majoritatea institutelor de cercetare in domeniul longevitatii si al sanatatii aloca fonduri impresionante pentru intelegerea factorilor care afecteaza longevitatea si pentru identificarea mijloacelor de imbunatatire a conditiilor vietii.

Premisa de la care se pleaca este identificarea de metode de diagnosticare care sa asigure determinarea timpurie a bolilor – o non-solutie avand in vedere ca se axeaza pe un efect, si anume boala – mergand pana la incurajarea oamenilor de a face alegeri sanatoase privind alimentatia si stilul de viata – cauze majore ale sanatatii.

Viata lipsita de stres este esentiala pentru sanatate. In societatea exploatativa actuala, stresul vine din sistemul economic care ne tine pe majoritatea intr-o stare constata de insecuritate. Sunt prea putini oameni care sa fie lipsiti de stresul securitatii. Chiar si cei care au o situatie financiara solida se plang de lipsuri.

Medicamentele amelioreaza bolile dar nu le vindeca, vindecarea realizandu-se doar la nivel de simptome dar nu actioneaza la nivel cauzal. In plus efectele secundare nocive ale medicamentelor le recomanda ca “adevarate otravuri” pentru organism, conducand la uzarea mai rapida a acestuia.

Ceea ce consideram a fi important nu este sa traim mai multĀ  in suferinta si boala, ci sa traim sanatosi si activi.

   Home | Harta site | Links | Termeni si conditii | Contact | Rss Feed
© 2009 AlimentatieNaturala.ro