Home | Despre noi | Confirmari stiintifice | Comunitate | Contact

Alimentatia specifica omului

“Traditie: In prezent inca este sustinuta ideea ca omul este omnivor”

“Consecinte: Carnea este nociva in alimentatia omului”

“Cercetari: Alimentatia specifica omului este alimentatia naturala, asa numita hrana vie”

In prezent majoritatea nutritionistilor pleaca de la ideea ca nutritia omului este omnivora. Daca aceste concept poate aparea bine pe hartie, prin consecintele sale practice s-a dovedit a fi un dezastru.

Studiile comparative asupra anatomiei si fiziologiei omului si regnului animal, au scos in evidenta principalele caracteristici, permitand corelari si concluzii privind dieta specifica omului.

Dieta majoritatii animalelor este in concordanta cu echipamentul digestiv al acestora.

Gatul lung al girafei ii permite acesteia sa se hraneasca cu frunzele copacilor inalti. Dintii si ghiarele leului sunt uneltele sale de a ucide animale pentru a se hrani. Vederea vulturilor le permite acestora sa fie cei mai perfecti pradatori a rozatoarelor.

La carnivore, intestinul este de 3 ori mai mic, permitand eliminarea mai rapida a produselor de digestie, maselele sunt ascutite si zimtate, pe cand ale omului sunt tocite, saliva lor este acida pe cand la om este alcalina, acidul clorhidric din stomacul carnivorelor este de 1100% mai concentrat decat cel al omului, limba lor este aspra, pe cand a omului este neteda.

Acidul clorhidric prezent in stomacul omului este prea slab pentru a permite o digestie rapida a carnii, carnea ramanand prea mult timp in interiorul intestinelor, favorizand putrefactia si mirosul urat.

Omul nu este echipat anatomic si fiziologic ca si animalele carnivore. In acelasi timp, atitudinea mentala se potriveste cu cea anatomica si psihologica. Ceea ce admiram in natura este in acord cu alimentele pe care ar trebui sa le consumam. Standardul nostru estetic atribuie frumusete fructelor, nicidecum uciderii animalelor. Omul are repulsie fata de sange.

Celor care afirma ca oamenii sunt omnivori, si sunt chiar ei insisi, ii invitam sa faca un experiment: sa ia un iepure sau o gaina, sa il sfartece, sa ii manance maruntaiele, carnea, etc. numai dupa aceea va putea spune ca omul ar trebui sa manance carne. Iar acest lucru sa il faca relaxat si cu pofta.

Comportamentul copiilor ar trebui sa ne dea de gandit. Daca intr-o gradina de meri un copil vede un iepuras, copilul va dori intotdeauna sa manance marul si sa se joace cu iepurasul, nicidecum sa prinda iepurele si sa-l manance.

S-a constatat ca maimuta antropoida este animalul care prezinta cele mai mari asemanari in ceea ce priveste anatomia si fiziologia omului.

Nu avem ghiare ascutite pentru a sfasia, nu avem dinti pentru a taia, nu avem ochi si nici miros foarte bine dezvoltate pentru vanatoare. Nu putem fugi destul de repede pentru a ne dobori prada, nici nu putem ataca din cer pentru a ne hrani, si nici nu putem innota in oceane.

Avem in schimb 8 degete si 2 degete mari, opuse, cu care putem sa apucam si picioare cu care sa putem merge si sa ne putem catara.

De fapt, capabilitatile omului sunt foarte asemanatoare cu ale cimpanzeilor. Numai omul poate insamanta si recolta. Omul se ajuta de maini pentru a apuca fructele din copac si pentru a decoji portocalele si bananele, poate sa se aplece pe pamant ca sa culeaga legumele din pamant sau semintele. Dintre toate creaturile de pe pamant, omul este cel mai potrivit pentru a fi agricultor si pentru a ingriji plantele si copacii.

Caracteristicile anatomice si fiziologice la animale carnivore, omnivore ierbivore, maimute antropoide si om sunt prezentate in tabelul alaturat.

Carnivori Omnivori Ierbivori Maimute antropoide Om
4 picioare 4 picioare 4 picioare 2 maini si 2 picioare 2 maini si 2 picioare
Au gheare Au copite Au copite (despartite) Unghii plate Unghii plate
Merg in toate cele 4 picioare Merg in toate cele 4 picioare Merg in toate cele 4 picioare Merg in picioare Merg in picioare
Au coada Au coada Au coada Nu au coada Nu au coada
Ochii dispusi in partile laterale Ochii dispusi in partile laterale Ochii dispusi in partile laterale Ochii dispusi in fata Ochii dispusi in fata
Piele fara pori Piele fara pori Piele cu pori (exceptie pachidermele, ca elefantul) Milioane de pori Milioane de pori
Incisivi slab dezvoltati Incisivi foarte bine dezvoltati Incisivi bine dezvoltati Incisivi bine dezvoltati
Molari ascutiti Molari indoiti Molari bonti Molari bonti
Formula dentara*
5 to 8.1.6.1.5 to 8
5 to 8.1.6.1.5 to 8
Formula dentara*
8.1.2 to 3.1.8
8.1.2 to 3.1.8
Formula dentara*
6.0.0.0.6
6.1.6.1.6
Formula dentara*
5.1.4.1.5.
5.1.4.1.5.
Formula dentara*
5.1.4.1.5
5.1.4.1.5
Glande salivare mici Glande salivare foarte bine dezvoltate Glande salivare foarte bine dezvoltate Glande salivare foarte bine dezvoltate Glande salivare foarte bine dezvoltate
Reactii acide in saliva si urina Reactii acide in saliva si urina Reactii alcaline in saliva si urina Reactii alcaline in saliva si urina Reactii alcaline in saliva si urina
Limba aspra Limba moale Limba moale Limba moale Limba moale
Sfarcuri pe abdomen Sfarcuri pe abdomen Sfarcuri pe abdomen Glande mamare pe san Glande mamare pe san
Stomac simplu si oarecum rotund Stomac simplu si oarecum rotund, fara iesituri largi Stomac in 3 compartimente (la camila si la cateva rumegatoare in 4 compartimente) Stomac cu duoden (ca al doilea stomac) Stomac cu duoden (ca al doilea stomac)
Traiectul intestinal de 3 ori mai lung decat corpul Traiectul intestinal de 10 ori mai lung decat corpul Traiectul intestinal variaza in functie de specie dar in general este de 10 ori mai lung decat corpul Traiectul intestinal de 12 ori mai lung decat corpul Traiectul intestinal de 12 ori mai lung decat corpul
Colon neted Colon moale si incolacit Colon moale si incolacit Colon incolacit Colon incolacit
Se hranesc cu carne Se hranesc cu carne, hoituri si plante Se hranesc cu ierburi si plante Se hranesc cu fructe si nuci
Zona placentara Placenta deciduala Placenta non-deciduala Placenta discoidala Placenta discoidala

*cifra din mijloc reprezinta numarul de incisivi de pe fiecare parte

Se poate observa ca organele digestive ale omnivorelor se aseamana mai degraba cu cele ale carnivorelor decat cu cele ale omului. Dintii omului nu sunt curbati sau ascutiti ca a lupului sau a tigrului.

In schimb, ei se aseamana cu dintii maimutelor. Saliva omului are o aciditate mai mica decat a animalelor carnivore. Lungimea intestinelor omului este mult mai mare decat a carnivorelor. Aceasta deoarece carnea intra in putrefactie mai repede in intestine si trebuie eliminata repede.

Modul de viata al oamenilor s-a schimbat fundamental insa fiziologic, am ramas la fel.

Suntem singurii care ne hranim cu hrana denaturata.

A se observa bolile preluate de animalele domestice, odata cu introducerea in alimentatia acestora a alimentelor procesate. S-a ajuns ca pisicile si cainii sa dezvolte tumori, diabet, cancer, si alte boli degenerative.

In cartea sa, “Hrana vie, o speranta pentru fiecare”, medicul german Ernst Gunther isi pune intrebarea: “De ce animalele salbatice, care traiesc in libertate, in general nu se imbolnavesc, in timp ce printre popoparele civilizate de astazi cu greu se mai poate afla un om sanatos? (…) Care a fost rezultatul experientelor facute in gradinile zoologice, cand s-a inceput alimentarea animalelor salbatice cu hrana fiarta, de frica agentilor patogeni? Tocmai contrariul a ceea ce se urmarea, si anume ca animalele s-au imbolnavit si au murit. Unele au devenit chiar incapabile sa se mai reproduca. “

Evidente stiintifice

  1. Omul si majoritatea primatelor nu secreta enzima necesara pentru metabolizarea acidului uric, substanta toxica rezultata din metabolismul proteinelor de natura animala. In schimb, toate animalele carnivore secreta enzima numita uricaza care metabolizeaza acidul uric.

Pentru a neutraliza acidul uric, corpul isi foloseste rezervele alcaline, in special de calciu, formandu-se cristalele de urati de calciu. Acestea sunt eliminate de organism dar nu in totalitate. Cele care raman in corp sunt purtate prin sistemul sangvin si limfatic si sunt depozitate de corp in articulatii, coloana vertebrala (vertebre, disc, maduva si nervi) si picioare, generand pietre la rinichi, artrita, osteoporoza la nivelul oaselor si dintilor artrite, inflamatii, dureri de spate, guta, reumatism, etc.

Pauza alimentara sau postul permite corpului, in majoritatea cazurilor sa elimine aceste depozite si sa refaca organismul. In acelasi timp, in absenta rezervelor de minerale, corpul foloseste substantele alcaline din oase si dinti.

  1. Omul digera fructele in 10-30 minute iar carnea in 3-5 ore.

Animalele carnivore nici macar nu mesteca carnea ci o ingereaza in mare parte nemestecata. Ele au in stomac acid hidrocloric de 1100% mai concentrat decat cel al omului, fiind astfel in masura sa digere rapid carnea.

Dr. Alan Walker de la Universitatea Johns Hopkins din Maryland a examinat fosile umane, in special dantura si a concluzionat ca oamenii se hraneau exclusiv cu fructe. Articolul a fost publicat in revista New York Times din 15 mai 1979.

Evidente istorice, traditii si legende

Multe dintre inregistrarile istorice au fost distruse odata cu incendiul de la marea librarie din Alexandria si Cartagina. Ceea ce stim din informatiile ramase se refera la gradini si livezi.

Herodot spunea ca grecii erau mancatori de masline, curmale, smochine, struguri, mere, portocale si alte fructe. “Vechii locuitori ai Greciei, pelasgienii care au venit din migratiile doriene, ioniene si eliane, locuitori ai Arcadiei si Thessaly, a insulelor Lesbos si Lakemanas aveau o dieta bogata in portocale si curmale au avut o medie de viata de peste 200 de ani”.

Hesiod afirma: “Pelasgienii si oamenii care au venit ulterior in Grecia mancau fructe si mure din padurile virgine”. Plutarh mentiona: “Vechii greci, inainte de Lycurgus, mancau numai fructe”.

Pitagora se hranea cu o alimentatie bazata pe fructe si cereale.

Evidente religioase

In Biblie, Geneza 1:29-30 se mentioneaza: “Dumnezeu a zis: ,,Iata ca v-am dat orice iarba care face samanta si care este pe fata intregului pamant, si orice pom, care are in el rod cu samanta: aceasta sa fie hrana voastra. Iar tuturor fiarelor pamantului, tuturor pasarilor cerului, si tuturor vietatilor cari se misca pe pamant, cari au in ele o suflare de viata, le-am dat ca hrana toata iarba verde. Si asa a fost”.

   Home | Harta site | Links | Termeni si conditii | Contact | Rss Feed
© 2009 AlimentatieNaturala.ro