Home | Despre noi | Confirmari stiintifice | Comunitate | Contact

Cunoaste-te pe tine insuti

“Viata este o bucurie. Fiecare moment ne ofera o oportunitate noua de a invata, a iubi si a intelege”

Putem sa mancam cele mai fine mancaruri, 100% naturale, sa respiram aer curat, sa dormim bine, sa traim intr-un climat social perfect, si totusi sa ne simtim prost si nefericiti.

Viata inseamna mai mult decat orice proces sau nevoie satisfacuta, la nivel fizic. Viata inseamna mai mult decat a respira aer curat, de a trai in confort, de a-ti satisface toate nevoile fizice.

Sanatatea si bunastarea depinde de mai multi factori, fiecare dintre acestia avand importanta lor. Aspectele fizice, psihice si mentale sunt inseparabile. Fiinta umana este o unitate fizica, mentala, emotionala si spirituala, si nu doar legata prin elemente mai putin sau mai mult antagonice.

Majoritatea dintre noi cautam o stare permanenta de pace, fericire, liniste, bunastare, satisfactie, securitate. Ne angajam in studiul mai multor discipline, cautam un guru, un maestru sau un mistic, o religie, un Dumnezeu.

Ne-am putea referi la ceea ce cautam ca o fericire permanenta dar inainte de a ne implica in aceasta cautare nu ar trebui oare sa ne dorim sa intelegem persoana care cauta aceasta fericire permanenta, adica sa ne cunoastem pe noi ?

Cunoaste-te pe tine insuti !

Este necesar sa intelegem cum imi functioneaza propria minte. De ce gandim asa cum gandim, de ce actionam sau reactionam intr-o anumita maniera, samd.

Nici o carte, nici o persoana, nu conteaza cat de inteligenta ar fi ea, inzestrata sau faimoasa, nu ne poate ajuta. Este un proces care ne priveste pe fiecare in parte. Este un proces de auto-cunoastere.

Nici o alta metoda nu functioneaza decat daca facem pasi, evoluam, in directia de a ne cunoaste pe noi. Daca am putea intelege cum functioneaza propria minte, daca am putea intelege ca mintea noastra functioneaza asa cum functioneaza datorita conditionarilor mele, am face un mare pas catre libertate si eventual catre o transformare.

Conditionarea este cauza credintelor proprii, patriotismului nostru, a intelepciunii noastre, a atitudinii fata de ceilalti, a atitudinii fata de intreaga lume.

De fapt, noi suntem lumea.

Intelegand acest lucru, ajungand la aceasta intelegere a lucrurilor, intelegandu-ne pe noi, vom intelege, ni se va revela motivul pentru care actionam sau reactionam, motivul pentru care gandim asa cum gandim, motivul pentru care ne comportam asa cum ne comportam, motivul pentru care avem atitudinea pe care o avem, motivul comportamentului nostru.

Ajungand la acest nivel de intelegere a lucrurilor, la aceasta deschidere, ni se reveleaza fundamentul, provenienta, back-ground-ul tuturor gandurilor noastre. Aceasta constatare ne va permite sa intelegem motivele intamplarilor noastre dureroase, a amaraciunii, tristetii, inversunarii, incrancenarii, geloziei si a dezamagirilor noastre.

Ni se va revela sursa conditionarilor noastre.

Sursa conditionarilor noastre

Venim pe Pamant echipati pentru a incepe o noua viata. Cu noi sunt toate caracteristicile si atributele existentei de peste 2 milioane de ani. Impreuna cu acestea mostenim si instinctele animalice.

Subconstientul nostru contine imagini si amintiri care conduc la instinctul de auto-conservare, frica si violenta, ale stramosilor nostri. Din momentul nasterii, incepem sa acumulam cunostinte prin simturile noastre. Invatam prin observare, imitatie si instruire. Mintea constienta isi face aparitia. Este evident ca atat constientul cat si inconstientul sunt una.

Istoria si studii recente ne arata ca in ciuda a 2 milioane de viata a omului pe Pamant, si 2.000 de ani de religie, instinctul animalic chiar si a “cremei” societatii, este un factor conducator. In decursul timpului am fost atentionati si instruiti sa rezistam, sa ne refulam aceste instincte animalice in momentul in care apar si sa le subjugam si sa le controlam, in numeroase feluri.

In religie de exemplu, am fost instruiti prin picturi, carti si in locuri de veneratie. Depinzand in ce parte a lumii ne-am nascut, am invatat de Isus, Alah, Buddha, samd.

Astfel, fiecare copil a fost indoctrinat cu credinte si conceptii date de parinti si invatatori.

La maturitate, conditionarile sunt deja formate si multi dintre acestia sunt gata sa-si dea viata pentru credintele lor. Ele actioneaza in orice latura a vietii noastre, de la nastere la moarte si isi pun amprenta asupra gandurilor si actiunilor noastre, ne motiveaza sentimentele, apartenenta politica, modul de a vorbi, de a merge, de a manca, si chiar si de a visa.

Pe masura ce crestem, incepem sa avem o parere despre un anumit subiect. Adunam cateva fapte si figuri si apoi luam o decizie. Decizia noastra devine din ce in ce mai solida pe masura ce inaintam in varsta si, pentru unii dintre noi, este de neclintit. Devenim fixi ca o piatra, ne aparam si ne justificam uneori pana la sfarsitul vietii.

Ce facem totusi in privinta cautarii propriilor adevaruri ?

Acest lucru depinde de modul in care investigam, cercetam, dam atentie unui aspect sau altul, dar mai ales pe cine ascultam, fie ca este vorba de comunicare, fie ca este vorba de lecturare. Oamenii vorbesc iar noi tindem imediat sa fim sau sa nu fim de acord. Ii comparam cu altcineva, sau cu ceva ce am citit sau auzit.

In acest timp, mintea noastra continua sa gandeasca. Aceasta ne face ca atentia sa ne fie divizata intre ceea ce citim sau spune cel din fata noastra si ceea ce noi insine gandim. Daca interlocutorul nostru ne arata fapte, atunci dam atentie mai mare la ceea ce spune. Numai in aceasta situatie vom fi poate de acord cu persoana si cu ceea ce spune.

A asculta insa, inseamna numai a asculta, fata a fi constienti de propriile conditionari.

Cu alte cuvinte, fiind constienti, lipsa alegerii va avea impactul maxim. Nu trebuie sa fim sau sa nu fim de acord cu ceva ci numai sa ascultam. Nu trebuie sa judecam, sa ne folosim mintea, sa evaluam si apoi sa ne dam acordul sau nu. Trebuie doar sa ascultam, sa fim atenti, constienti, cu intreaga fiinta, minte, corp, simturi, totul.

Daca vom fi in stare sa facem asta, vom observa eventual cum mintea noastra incetineste. Ne ascultam si ne privim gandurile, postandu-ne pe pozitia unui observator, cum ne trec prin minte, exact asa cum ne uitam la un film. Ne salutam fiecare gand ca prieten. Bine ai venit in mintea mea! Il investigam, il provocam, il chestionam, il urmam pana la final, fara graba sau anxietate. Il vedem asa cum este si apoi il lasam sa treaca, ii dam drumul sa nu se mai intoarca.

Daca vom reusi cu succes sa ne urmarim fiecare gand de la aparitie la plecare, vom incepe in curand sa remarcam o incetinire a procesului de gandire. Aceasta este posibil pentru fiecare dintre noi dupa o perioada de timp, poate cateva saptamani, o luna sau mai mult, depinzand de atentia si interesul pe care il acordam acestui lucru.

Mintea devine linistita. Gandurile ajung la un final. Nu va mai exista nimic care sa ne distraga atentia in timp ce ascultam pe cineva sau observam ceva. Aceste momente de non-minte, non-gandire, se vor mari in timp. Aceasta usurinta de a face se va extinde de la sine. Aceasta poate fi numita o stare de ascultare pura, de observare pura. Pura pentru ca nu sunt alte ganduri care sa contamineze mintea in timp ce ascultam pe cineva sau gestionam o situatie.

Din cate stim, este singura metoda prin care sa ne intelegem gandurile si mai departe, sa ne intelegem pe noi insine si pe cei din jurul nostru. Eventual, aceasta transformare va culmina cu o schimbare radicala, in care, fiecare radiaza in exterior si extinde aceasta stare catre fiecare fateta a vietii.

De aceea gandurile care ne fac nefericiti dispar in procesul vietii cotidiene. Nu trebuie sa folosim alte puteri sau trucuri. Simpla ascultare si observare a tot ceea ce se petrece in jurul nostru fara distragerea gandurilor, ne pune in legatura, in fiecare moment cu exact ce se intampla in momentul respectiv, altfel spus, de aduce trairea in prezent. Un prezent continuu.

Astfel, pana sa ajunem la echilibru mental si emotional, sa aflam cu adevarat cine suntem, este necesar controlul gandurilor noastre, iar in acest sens fiecare avem de invatat si de experimentat.

Suntem mai degraba memorie decat o entitate. Este necesar sa ne descoperim ego-ul, pe noi insine. Acest exercitiu, experienta cu noi insine, pare dificil de aplicat in fiecare zi, pentru rezolvarea problemelor, pentru inginerii tehnice, pentru a gasi drumul spre casa, pentru a recunoaste familia, prietenii, dar merge in directia in care vrem sa observam, sa fim constienti de viata care se petrece in jurul nostru.

Echilibrul inseamna stabilitate, usurinta mintii si a corpului. Echilibrul mental si emotional este o stare normala a fiecarei fiinte, in care putem si chiar este permisa experimentarea armoniei in viata noastra.

Inseamna, cu alte cuvinte ca viata este o bucurie si ca fiecare moment ne ofera o oportunitate noua de a invata, a iubi si a intelege.

   Home | Harta site | Links | Termeni si conditii | Contact | Rss Feed
© 2009 AlimentatieNaturala.ro