Home | Despre noi | Confirmari stiintifice | Comunitate | Contact

Dieta populatiei din Grecia: influenta directa asupra longevitatii si riscului scazut de cancer

Termenul “dieta mediteraneana” semnifica faptul ca toti oamenii care traiesc in zona Marii Mediterane au aceeasi dieta, lucru care este eronat. Tarile din bazinul mediteranean au diferite diete, religii si culturi.

Dietele acestor populatii difera in cantitatea de grasimi, ulei de masline, tip de carne si vin, lapte vs. branza, fructe si vegetale, precum si in rata bolilor de inima si cancer.

Dintre tarile mediteraneene, cea mai lunga speranta de viata este in Grecia.

Studii extinse asupra dietei populatiei din Grecia (efectuate inainte de anul 1960) indica faptul ca, fata de alte tari mediteraneene, grecii consuma cantitati mai mari de fructe si legume (in special plante salbatice), nuci, cereale, in cea mai mare parte sub forma de paine dospita in loc de paste, mai multe masline si ulei de masline, mai putin lapte si mai multa branza, mai mult peste si mai putina carne, precum si cantitati moderate de vin.

Cercetarile asupra caracteristicilor dietei in Creta arata ca exista un numar mare de substante protective in dieta grecilor, acestea fiind asociate cu risc scazut de cancer, incluzand cancer de san.

Printre aceste substante se numara: seleniu, glutationa, acizi grasi esentiali, o mare cantitate de fibre, antioxidanti (in special resveratrol din vin si polifenoli din uleiul de masline), vitamina E si C.

Pentru varianta integrala a articolului, disponibila numai in limba engleza, click aici.

The American Society for Nutritional Sciences J. Nutr. 131:3065S-3073S

   Home | Harta site | Links | Termeni si conditii | Contact | Rss Feed
© 2009 AlimentatieNaturala.ro