Home | Despre noi | Confirmari stiintifice | Comunitate | Contact

Ce este alimentatia naturala ?

“Alimentele naturale sunt coapte de natura la soare pentru sanatatea ta”

Alimentatia naturala sau hrana vie, este alcatuita din alimente proaspete, aflate cat mai aproape de starea lor naturala, organica (la fel ca si corpul nostru), fiind neprelucrate sau prelucrate doar prin mijloace mecanice. Aceste alimente provin atat de la regnul vegetal (fructe, legume, seminte, cereale), cat si de la regnul animal (lapte, oua, miere).

Pe langa cele precizate anterior, in categoria alimentelor naturale intra si fructele si legumele deshidratate, uleiurile presate la rece, germenii de cereale, produsele lactate nepasteurizate (branza, smantana, unt, iaurt, chefir, sana, zer, zara), produsele apicole (laptisor de matca, propolis, polen, apilarnil), precum si condimentele, plantele medicinale si esentele naturale.

Caracteristica de baza este faptul ca, asa cum le “prepara” sau “coace” natura la soare, aceste alimente au energie vitala, contin substante “vii”: enzime, fermenti, aminoacizi, vitamine si oligoelemente, necesare pentru a intretine procesele metabolice din organism, precum si substante nutritive: carbohidrati, proteine, glucide, lipide.

Daca alimentele naturale sunt supuse unei temperaturi mai mari de 400C, ele se denatureaza, adica isi pierd calitatile energetice si nutritive initiale: enzimele se evapora incepand de la aproximativ 400C, vitaminele, proteinele, mineralele organice, oligoelementele se denatureaza, iar la peste 540C, aceste alimente sunt considerate “moarte” din punct de vedere biologic.

Prepararea alimentelor naturale consta in procedee mecanice de stoarcere, tocare, presare, rasnire, macerare etc, dar nu si de gatire, asa cum suntem obisnuiti, adica fara a interveni termic asupra lor prin fierbere, prajire, pasteurizare, coacere, microunde etc.

Adoptarea modului de nutritie naturala impinge perceptia gustativa si olfactiva pe un alt nivel, in care cele 4 gusturi fundamentale capata o perceptie mult mai fina, prin refacerea mucoaselor, mai ales a mucoasei bucale si a papilelor gustative. Astfel, incet, incet, dispare nevoia senzatiei de excitatie intensa, creata de alimentele preparate termic intens, fierbinti, foarte sarate, supercondimentate, etc.

Cantitatea ce “ar trebui” consumata dintr-un aliment sau altul nu se mai poate incadra de aceasta data in scheme nutritionale sofisticate, fiecare consumand ceea ce simte ca ii este necesar, in cantitatea de care are nevoie.

Calitatea nutrientilor cu care ne hranim determina calitatea vietii noastre.

Astfel, o hrana normala trebuie sa asigure nu numai refacerea energiei consumate, ci sa aiba un efect benefic optim si asupra vitalitatii, a intelectului, a bunei dispozitii, a randamentului si chiar a longevitatii.

Alimente si procese nerecomandate in alimentatia naturala

  • carnea si a grasimile animale – nu se consuma producatorii, adica animalele sacrificate, ci produsele acestora (lapte, oua, miere)
  • painea alba si neagra, fainoasele, cerealele decorticate, dulciurile concentrate pe baza de zahar, produsele sintetice sau ultrarafinate
  • tratamente termice si chimice – nu se consuma alimentele ce au fost fierte, coapte, prajite, pasteurizate, procesate la microunde, rafinate, adica materie vegetala anorganica; mentionam aici si lipsa procedeelor mecanice cu referire la decorticarea produselor cerealiere
  • substante chimice de sinteza – nu se consuma produsele de sinteza si prelucrare chimica industriala ce contin conservanti si aditivi alimentari, produse ale agriculturii chimice, intensive, in care se folosesc ingrasaminte chimice, pesticide sau produse modificate genetic.

Alimentatia naturala nu presupune o cura de slabire sau o dieta oarecare si nimeni nu poate si nici nu are voie sa intervina si sa convinga pe cineva ca ceea ce face nu este bine, doar faptele si mai ales consecintele evidente ale acestora fiind singurul semnal de alarma care ne spune ca ceea ce facem nu prea este in armonie cu universul.

Prin felul de a fi si mai ales de a deveni al fiecaruia dintre noi, prin modul de abordare a oricarei relatii, in mod armonios, noi dezvoltam posibilitatea de a regasi una din cele mai profunde calitati umane, aceea de creator.

   Home | Harta site | Links | Termeni si conditii | Contact | Rss Feed
© 2009 AlimentatieNaturala.ro