Home | Despre noi | Confirmari stiintifice | Comunitate | Contact

Influenta emotiilor asupra digestiei

“Emotiile pozitive imbunatatesc digestia in timp ce emotiile negative inhiba digestia”

Emotiile negative inhiba digestia

In timp ce dieta ne afecteaza echilibrul mental si emotional, tot asa, starea noastra mentala si emotionala ne influenteaza alegerea dietei, digestia si asimilarea nutrientilor.

Depresia, ingrijorarea, starile nervoase, anxietatea, tensiunile si alte emotii negative, toate au la baza frica.

Ingrijorarea este frica de necunoscut, anxietatea este frica de situatiile prin care urmeaza sa trecem, tensiunea este frica de oameni sau cerintele acestora, starea de nervozitate este frica ca nu vom reusi sa ne folosim abilitatile personale pentru a ne descurca intr-o o situatie, pentru a ne duce la indeplinire responsabilitatile, samd.

Cand omului primitiv ii era teama, el incerca sa fuga, sa se indeparteze de sursa fricii. Cand animalelor le e teama, primul impuls este sa fuga.

Omul modern are multe frici legate de lucrurile intangibile in viata si majoritatea acestor frici vin din interior si nu ne putem elibera de ele decat lucrand cu noi insine.

Panica este manifestarea extrema a fricii si este util sa schitam schimbarile psihologice in organism la aparitia acestei emotii puternice. Cand o amenintare se manifesta ca o frica puternica, un complex lant de evenimente incepe sa afecteze fiecare celula a corpului.

In primul rand, hipotalamusul transmite o serie de semnale puternice prin coloana vertebrala la centrii nervosi, in tot corpul. Ca o consecinta, cantitati mari de hormoni produsi de glanda pituitara, hormonul numit tirotopic si hormonul numit adrenocorticotropic (ACTH sau corticotropina) se varsa in organism. Acesti hormoni produc o serie de raspunsuri in tot corpul.

Principalul efect este producerea de androgeni sau cortizon. Cortizonul este numit si “hormonul stresului” intrucat este implicat in raspunsul la stres. El creste presiunea sangelui si zaharul din sange si reduce raspunsul sistemului imunitar. In farmacii, forma sintetica a cortizolului se numeste hidrocortizon.

Vasele de sange aflate in piele si sistemul digestiv sunt supuse unei constrictii rapide pentru a directiona sangele catre muschii din membrele superioare si inferioare. Aceasta actiune a corpului il pregateste pentru fuga sau lupta, ca raspuns a fricii.

Simultan, splina se contracta eliberand o cantitate mare de corpusculi albi in sistemul circulator pentru a avea grija de eventualele rani. Ficatul, de asemenea, elibereaza un suvoi de zaharuri in sange pentru a satisface eventualele nevoi extreme starnite in sistem.

Cercetatorii afirma ca, sub stres, o parte sau toate secretiile digestive (saliva, sucul gastric, sucul pancreatic, sucurile intestinale, bila), secreta sub limite normale, si procesul digestiei va fi temporar sau total suspendat. Saliva din gura seaca, deoarece nu mai exista dorinta pentru alimentare in prezenta fricii. Narile se largesc pentru a inhala mai mult oxigen si ochii se dilata pentru a primi mai multi stimuli.

In frica extrema, gazele din abdomen se deplaseaza in sens descendent si forteaza fecalele si urina sa iasa afara, astfel, pregatind corpul pentru fuga sau lupta.

Acelasi gen de reactii sunt generate atunci cand avem sentimentul fricii, insa intr-o masura mai mica, corpul nostru trecand prin reactii fiziologice, ca si cum viata ne-ar fi amenintata.

Este evident faptul ca oricine este sau se simte in pericol, nu are apetit sau pofta de mancare. Aceasta se datoreaza faptului ca procesul digestiei depinde de energia sistemului nervos care se transmite tuturor organelor corpului.

Hrana nu poate fi digerata sau asimilata in prezenta fricii.

Daca mancam atunci cand suntem intr-una din starile de frica, sistemul digestiv nu functioneaza cum trebuie iar mancarea este partial digerata si lasata sa fermenteze sau sa putrezeasca in stomac.

Nu ar trebui niciodata sa mancam cand suntem suparati sau nervosi. In aceste situatii ar trebui sa asteptam pana ce ne recastigam echilibrul.

De asemenea, nu este indicat a ne alimenta in timp ce conducem o masina, discutam afaceri sau probleme personale, ne uitam la stiri, ascultam la radio, sau in orice situatie care ar putea provoca asupra noastra emotii intense.

Emotiile pozitive imbunatatesc digestia

La fel cum emotiile negative inhiba procesele digestive, emotiile pozitive influenteaza procesele fiziologice din organism. Muzica, rasul, starea de fericire, bucurie, bunastare, optimismul, lipsa grijilor, creeaza armonie in jurul nostru si ne mentin starea de sanatate.

Cand suntem relaxati, stomacul nostru si celelalte organe sunt mai destinse si pot sa-si indeplineasca functiile mai bine si cu mai multa usurinta. De fapt, daca radem dupa ce mancam, rasul ajuta alimentele sa se asimileze mai repede si sa treaca mai repede prin traiectul digestiv.

Ar trebui sa dam atentie acestui aspect si sa ne inconjuram de emotii si ganduri placute inainte de masa si in timpul acesteia.

Rugaciunea (acesta este si rostul rugaciunii inainte de masa), meditatia sau pur si simplu o perioada de liniste inainte de a incepe masa ne pot ajuta sa ne eliberam mintea de griji si activitati, de emotii, si sa ne aducem atentia asupra servirii mesei.

   Home | Harta site | Links | Termeni si conditii | Contact | Rss Feed
© 2009 AlimentatieNaturala.ro