Home | Despre noi | Confirmari stiintifice | Comunitate | Contact

Intoxicarea organismului prin alimentatie denaturata

Intoxicarea se refera la toate perturbarile metabolice de fond, aparute ca urmare a stilului de viata si de alimentatie, a determinarilor genetice sau, ca o consecinta a tratarii incomplete a unor boli. Bolile apar ca urmare a unei incarcari, a unei intoxicari cu produse metabolice reziduale, care perturba functionarea normala si intretin lanturile patogene.Mediul ambiant este supraincarcat de substante toxice ca: pesticide, ingrasaminte, produse petrolifere etc., care patrund in organism prin aerul inspirat, prin mancare si apa.

Pe de alta parte, in alimentatia moderna, intalnim mai multe caracteristici dominante:

  • inlocuirea hranei vii cu hrana preparata termic;
  • excesul de proteine si grasimi animale;
  • folosirea cu preponderenta a painii albe, fainoaselor, cerealelor decorticate si a cartofilor;
  • excesul de sare de bucatarie, in special a celei iodate;
  • folosirea preparatelor chimice pentru conservare, potentare de gust si aroma;
  • excesul de dulciuri si alimente cu continut bogat de zahar alb;
  • inlocuirea vitaminelor naturale cu cele sintetice;
  • dieta saraca in fibre alimentare (celuloza, pectine), saruri minerale, oligoelemente, pigmenti vegetali (clorofila), fermenti si substante vegetale naturale.

Intregul metabolism intemediar este specializat pentru metabolizarea substantelor levogire, adica purtatoare de viata. In cursul prelucrarilor termice si chimice, asociate tehnicilor gastronomice, o parte din substante isi modifica izomeria, devenind dextrogire si greu utilizabile ca atare in metabolismul intermediar.

Carnea este considerata una din sursele de intoxicatii, prin cantitatea crescuta de produsi amoniacali rezultati in urma metabolismului proteinelor, dar si datorita modificarii echilibrului florei microbiene din intestinul gros, prin inmultirea florei de putrefactie. Intre produsii toxici care se pot absorbi si au consecinte extrem de nefavorabile enumeram: indol, scatol, putrescina, cadaverina.

In dietoterapia moderna asociata medicinei alopate se subliniaza nocivitatea excesului alimentar, in special al celui de glucide supra-rafinate, de grasimi, de proteine, precum si al deficitului de fibre alimentare. Glucoza din dulciurile concentrate se absoarbe foarte rapid, fortand pancreasul sa secrete insulina in cantitate mare si favorizand sinteza crescuta de grasimi, in special de trigliceride, grasimi care se depun in tesutul adipos, ducand la obezitate, diabet zaharat, ateroscleroza.

Cele mai indicate surse de proteine sunt lactatele, ouale, cerealele, legumele, consumate in stare cruda, sau altfel spus, cu o structura levogira, alimente ce asigura aportul optim de acizi si cantitatile necesare de aminoacizi esentiali.

Desi carnea cruda contine 25% proteine, prin fierbere, coacere sau prajire, cantitatea de proteine utilizabila pentru organism scade la jumatate. Nucile sau germenii de grau, desi contin intre 10-15% proteine, consumate ca atare, au pierderi proteice minime, dar fara nici un fel de degradare a biocatalizatorilor continuti.

In acelasi timp, in ultima vreme se inmultesc din ce in ce mai mult studiile asupra proprietatilor cancerigene ale diferitelor substante chimice utilizate in imbunatatirea calitatilor olfactive, vizuale, gustative ale alimentelor, lista acestora fiind deja impresionanta.

Corpul hranit sanatos elimina in mod natural produsii metabolici toxici rezultati in procesul de metabolism, prin organele de eliminare, (plamani, piele, rinichi, intestinul gros, etc. ) pentru a ne mentine sanatatea si fortele vitale. Insa, cu timpul, ca urmare a obiceiurilor alimentare nesanatoase care genereaza bolile, precum si a altor factori, depuratia organismului incetineste si toxinele se acumuleaza. Primele simptome apar sub forma de depuneri pe limba, miros neplacut in gura, dureri de cap, ameteli, somnolenta, apatie, oboseala, scaderea energiei, ganduri depresive, iritabilitate, tensiune ridicata, digestie proasta, balonari sau probleme digestive.

Acumularea acestor substante toxice pe tot traiectul digestiv, constituie unul din principalii factori care contribuie la imbolnaviri, la degradarea structurilor tisulare fiind obstacolul esential spre longevitate. S-a dovedit faptul ca, constipatia, este cauza principala a aterosclerozei iar dupa varsta de 40 de ani, intestinele se pietrifica, apasand pe organele adiacente.

Colonul sau intestinul gros are rol important atat in eliminarea substantelor reziduale, cat si in absorbtia fluidelor si a vitaminelor esentiale, intoxicarea acestuia generand sau agravand diverse afectiuni: ale stomacului, tiroidiene sau hepatice, cardiace si pulmonare, renale, ale vezicii urinare si ale prostatei.

Astfel, acumularea de toxine are loc prin:

  • alimentatie gresita, supraincarcata cu alimente, a caror metabolizare determina aparitia unor produsi greu eliminabili, toxici, care se acumuleaza pe parcurs, de unde suprasolicitarea organelor de eliminare si degradarea treptata a acestora;
  • lipsa unui drenaj eficient prin organele de eliminare. Constipatia indelungata, lipsa unei igiene corecte a pielii, consumul redus de lichide, alimentele care nu dreneaza vezicula biliara, sunt considerate factori care impiedica functia de drenare a organismului;
  • lipsa unei alimentatii care sa contina principiile vitale, indispensabile vietii. Ne referim la vitamine, minerale, enzime si oligoelemente, cunoscute si sub denumirea de biocatalizatori, care sunt continute de alimente in starea lor proaspata, in cantitate suficienta ca sa asigure nevoile zilnice ale organismului.
   Home | Harta site | Links | Termeni si conditii | Contact | Rss Feed
© 2009 AlimentatieNaturala.ro