Home | Despre noi | Confirmari stiintifice | Comunitate | Contact

Oameni longevivi si populatii longevive

Daca tinem cont de faptul ca majoritatea fiintelor traiesc de 5 pana la 8 ori varsta maturitatii, care la oameni este 21 de ani, putem considera ca omul are un potential de viata de pana la 168 de ani.

Faptul ca cea mai in varsta persoana inregistrata a fost Jeanne Calment, care a murit in 1997, in sudul Frantei, la varsta de 122 ani iar cel mai in varsta om din lume, Moloko Temo din Africa de Sud, are o etate de 134 ani (nedovedita), precum si faptul ca numerosi oameni au depasit varsta de 110 ani, ne dovedeste ca nu este doar o simpla afirmatie, ci o realitate posibila. Si asta ca sa nu mai mentionam varstele biblice, de 800 sau chiar 900 de ani.

Mai mult, conform cercetarilor efectuate de specialistii in geriatrie, cel mai slab organ este rinichiul, care are un potential de viata de cca 300 de ani.

Anumiti specialisti considera ca omul este atat de perfect incat nu exista nici un motiv pentru care ar trebui vreodata sa moara.

Dintre tarile dezvoltate, cea mai mare medie de varsta din lume, 80,1 ani in 2005, este in Canada iar din lumea a treia este Mozambic, cu o medie de varsta de 40,3 ani in 2005.

Este dovedit statistic ca locuitorii tarilor dezvoltate au o viata mai lunga cu 15-20 de ani decat in urma cu un secol. Acum o suta de ani, speranta de viata a francezilor abia ajungea la 49 de ani, acum fiind de aproape 84 de ani pentru femei si 77 de ani pentru barbati. Speranta de viata in SUA in anul 1900 era de cca 49 ani, in timp ce, spre sfarsitul secolului a crescut la 76 ani.

Femeile nipone si-au pastrat, in 2006, pentru al 22-lea an consecutiv, titlul de cele mai longevive din lume, cu o speranta de viata record de 85,81 ani. Speranta de viata a japonezilor a crescut „pentru ca s-au inregistrat progrese extrem de importante privind prevenirea principalelor cauze de mortalitate din Japonia: cancerul, maladiile cardiace si atacurile cerebrale”, a precizat un responsabil al Ministerului Nipon al Sanatatii.

Potrivit informatiilor Natiunilor Unite, femeile nipone traiesc cel mai mult, urmate de femeile din Hong Kong (84,6 ani) si femeile din Islanda, Spania, Franta. Islandezii sunt cei care traiesc cel mai mult 79,4 ani, fiind urmati de barbatii din Hong Kong si Japonia cu 79 de ani.

Populatii renumite prin longevitatea si sanatatea lor

Locuitorii din Okinawa

Longeviatetea si fertilitatea locuitorilor din Okinawa, Japonia, au atras atentia cercetatorilor prin lipsa aterosclerozei, a artrozelor, a cancerului si a altor boli degenerative chiar si la indivizii cu o varsta inaintata. Acest fapt a fost atribuit dietei locale, bazata pe vegetale (cereale, fructe si zarzavaturi), factorilor genetici, stilului de viata, precum si a factorilor de mediu.

In general, dieta locuitorilor insulei Okinawa este mai saraca cu 20% in calorii decat media in Japonia si este mai bogata cu 300% in legume, in particular cartofi dulci. In plus, este o dieta saraca in grasimi, iar cantitatea de zahar si cereale consumate este doar 25 respectiv 75% din media in Japonia. Consuma mici cantitati de peste si aproape deloc carne, oua sau produse lactate.

Tribul Hunza din Asia Centrala

Valea Hunza este situata in nordul Pakistanului, aproape de frontiera chineza si se afla inconjurata de masive muntoase care sunt dintre cele mai inalte de pe glob: Hindukus si Karakorum. Coastele muntilor au fost amenajatede catre locuitori in terase pentru cultivarea cerealelor si pomilor fructiferi, dintre care in mod deosebit caisii.

Izolarea geografica a acestei regiuni a permis pastrarea unor obieceiuri de viata sanatoase si naturale. Vreme indelungata se credea ca aceasta longevitate neobisnuita se datora doar factorilor genetici, insa cercetari recente au aratat ca modul de viata a acestei populatii exercita un rol mult mai mare decat mostenirea genetica, incluzand alimentatia pe baza de vegetale, climatul uscat si insorit si un stil de viata auster cu mult exercitiu fizic.

Doctorii Toomey si White, specialisti cardiologi din America de Nord, au conchis in studiile lor publicate in „American Heart Journal”ca hunzasii au o dieta pe baza de fructe proaspete si uscate, nuci, diferite zarzavaturi si cereale (orz, grau, mei). Ei consuma si putin lapte de capra, iar carne de miel mananca doar odata sau de doua ori pe an, la sarbatori.

Dupa studiul a 25 de oameni cu varste cuprinse intre 90 si 110 ani, s-a constatat ca toti aveau o presiune arteriala normala, un nivel de colesterol si o electrocardiograma normala. Mai mult, intre locuitorii populatiei Hunza nu se cunosc cazuri de imbolnaviri de cancer, boli de inima, diabet sau imbolnavire timpurie.

Totusi, in ultimii ani, „avantajele” civilizatiei actuale au patruns si acolo: conserve, dulciuri si produse rafinate prin procedee industriale, iar sanatatea populatiei Hunza s-a inrautatit, semnalandu-se si la ei primele cazuri de carii si boli digestive, care altadata erau necunoscute.

Serpasii din Nepal

Serpasii, locuitori ai inaltimilor abrupte din Himalaya sunt renumiti prin extraordinara lor rezistenta fizica.

In cartea autobiografica “Tigers of Snows” (Tigrii Zapezilor) a serpasului Tenzing Norgay, acesta mentioneaza: „Cartofii sunt principala noastra cultura si constituie baza alimentatiei serpasilor, la fel cum este orezul pentru hindusi si chinezi. Varietatile de cartof care cresc in Himalaya se cultiva la altitudini foarte ridicate (4500m) si cu ei se asigura provizia de alimente in locuri indepartate” (…) Alte alimente de baza in dieta noastra sunt orzul (creste pana la inaltimi de 4000m) si graul (pana la inaltimi de 3000m). De la turmele de oi si de capre si de la cirezile de yaci, serpasii obtin lapte si branza cu care completeaza dieta lor pe baza de cartofi si cereale. Carnea abia daca se consuma si serpasii care urmeaza budismul in forma lui stricta sunt vegetarieni in totalitate”.

Indienii otomini

Indienii otomini care traiesc pe podisul din centrul Mexicului au o dieta bazata pe cereale: turte de porumb, fasole si diferite zarzavaturi. Studiile efectuate in mijlocul acestui popor arata ca acestia se bucura de o sanatate rar intalnita, cazurile de obezitate, hipertensiune arteriala sau cancer fiind foarte rare sau inexistente.

Locuitorii din Valea Vilcabamba din America de Sud

Locuitorii din Valea Vilcabamba, denumita si “Valea logevitatii” ating deseori varsta de 100 de ani. Studii efectuate de cercetatori francezi au demonstrat ca dieta si stilul de viata au o contributie importanta la reputatia longevitatii acestor locuitori.

Mituri in longevitate

Biblia contine multe referinte privind longevitatea oamenilor, cel mai in varsta fiind Methuselah, ce a trait 969 de ani. (Geneza)

Sunt voci care aprecieaza ca este o eroare, pornind de la interpretarea eronata a ciclului lunar, care ar conduce la o scurtare de 12,5 ori a varstei, insa acest argument poate fi usor indepartat prin paragraful din Biblie conform caruia Mahalalel si Enoch ar fi devenit tata la 65 de ani, ceea ce ar insemna la 5 ani si 3 luni.

   Home | Harta site | Links | Termeni si conditii | Contact | Rss Feed
© 2009 AlimentatieNaturala.ro