Home | Despre noi | Confirmari stiintifice | Comunitate | Contact

Supraalimentarea si subnutritia

“Dependenta de mancare si subnutritia sunt probleme emotionale care pot fi rezolvate numai la nivel emotional”

Supraalimentarea este o problema emotionala

Cand suntem deprimati, avem tendinta sa mancam continuu. Alimentarea continua cand nu exista senzatia de foame, este o forma de indulgenta senzitiva care, se distinge foarte putin de alcoolism, dependenta de droguri sau excesele sexuale.

Suntem dependenti de mancare. Folosim alimentele ca pe niste “pilule” salvatoare. De cele mai multe ori o folosim ca un substitut pentru sentimente de afectiune si dragoste. Alimentele nu mai sunt folosite ca sursa de hrana, de energie, ci ca o sursa de placere.

Dependenta de mancare este rezultatul in primul rand a unei imagini negative despre sine.

Aceste persoane deseori cred ca sunt nedemne de a fi iubite. Pentru a-si dovedi acest lucru, devin deseori obeze sau neatractive. Devenind neatractive fizic, acestea persoane nu sunt capabile sa faca fata problemelor in spatele carora se ascunde lipsa de afectiune si iubire. Aceste probleme pot fi reale, dar, de cele mai multe ori sunt imaginare.

Fiind o problema emotionala, dependenta de mancare poate fi rezolvata numai la nivel emotional.

Subnutritia este o problema emotionala

Subnutritia are aceleasi cauze, emotionale si psihologice, ca si dependenta de mancare. Fenomenul de infometare este cunoscut sub numele de “anorexie”, fiind deseori o problema a adolescentelor.

Pe cand obezitatea vine din dorinta de a te recompensa pe tine insati, subnutritia este deseori o incercare de a te pedepsi pe tine sau pe oamenii din jurul tau, pentru lipsurile, neajunsurile personale, reale sau imaginare. Este adresata in special pe parintilor, datorita faptului ca infometarea este o respingere a celei mai fundamentale relatii copil-parinte, aceea de hranire.

Multi oameni, deseori supraponderali, se adreseaza unor nutritionisti care le prescriu retete sau cure de slabire, pe perioade limitate, deseori sarace in nutrienti, care cauzeaza dereglari la nivelul rinichilor, ficarului si a stomacului.
Este de consemnat diferenta intre post sau pauza alimentara si dietele slab calorice. Postul este o perioada de purificare a organismului si restabilire a parametrilor normali de functionare, in timp ce dietele slab calorice sunt de cele mai multe ori urmate de acelasi tip de dieta practicata anterior de persoana respectiva, dovedindu-si de cele mai multe ori inutilitatea.

Anumite diete sunt constituite numai din carne si conduc la dereglari ale rinichilor si ficatului.

Majoritatea dietelor fac aceleasi greseli nutritionale care conduc la probleme emotionale.

In primul rand, ignora diferenta dintre carbohidratii rafinati, care furnizeaza calorii incomplete si mai sarace in vitamine si minerale, si carbohidratii nerafinati, care au calorii ce furnizeaza nutrientii esentiali.

In al doilea rand, majoritatea alimentelor recomandate sunt “alimente rasplata sau recompensa”, ca mici bucati de prajitura, putin gem de capsuni, o inghetata mica, etc., aceste alimente fiind incluse in multe diete pentru a permite persoanei respective sa mentina acea dieta.

Ceea ce se intampla cu majoritatea celor care tin aceste cure de slabire este ca acestia devin agitati, stresati de dietele restrictive pe care le tin, confuji. Ei se lipsesc de nevoile de nutrienti prin niste cure sarace in calorii care contribuie la dezechilibrul nutritional. In functie de durata acestor diete, aceastea pot provoca schimbari dramatice de personalitate.

Remarca binecunoscuta a sotilor sau sotiilor multora dintre cei care tin aceste diete este: “Preferam sa te stiu gras si fericit decat asa cum ai devenit acum”.

S-a constatat ca dietele ce reduc drastic din greutate au efecte devastatoare pentru sistemul nervos.

Pierderea in greutate se poate realiza fara schimbari emotionale si mentale negative, printr-o dieta naturala, bazata pe alimentatia naturala sau prin post, care vor avea un dublu efect: atat eliminarea toxinelor cat si furnizarea nutrientilor esentiali, astfel incat echilibrul mental si emotinal sa se mentina.

   Home | Harta site | Links | Termeni si conditii | Contact | Rss Feed
© 2009 AlimentatieNaturala.ro